Topten

02.09.2015 08:41

Jak jsem slíbil hned na počátku a hlavně díky negativnímu postoji od vedení Gladirisu jsem předal anketu P. Šmídovi. Je to mladý, špičkový odborník plný entuziazmu, takže je tu reálný předpoklad, že bude fungovat pod jeho vedením dlouho a bez přerušování stejně jak je tomu v USA. A hlavně tu už není důvod proč by se ankety nemohla zúčastnit i skupina oponentů s panem Mimránkem v čele, která ji doposud bojkotovala. Proto prosím všechny respondenty, kteří se zúčastnili minulého kola, aby své topteny posílali na Petrovu adresu: smida.petr@gmail.com. Hlavně apeluji na ty členy, kteří byli zvyklí vyplňovat lístky až na VČS ať neváhají, nebude to možné, protože musí dodržet šibeniční termín uzávěrky 30. října. A totéž platí i pro zákazníky, kteří byli zvyklí přidávat topten k objednávce. Doufám, že účast bude opět vysoká a překonáme počet účastniků ankety ve velké Rusi, kterých nebylo ani 30.

Letošní tropy a sucho bylo zatěžkávací zkouškou pro mečíky a neomylně se ukázalo, které odrůdy jsou vitální, odolné a plastické. Pokud rostlina bojuje s nepříznivými podmínkami růstu, vyčerpává ji to natolik, že už jí zbývá málo sil na boj s virozami a ty se projeví podstatně výrazněji. Navštívil jsem několik zahrad členů Gladirisu a pohled na virozou zdecimované porosty byl pro mne velmi skličující. Mohl jsem si prostudovat všechny typické projevy, které u sebe nemám šanci vidět. Různá stadia mozaiky, flekaté květy, zkracování a deformace klasů i květů, někde bych 3/4 rostlin okamžitě zlikvidoval. A první reakce na toto upozornění: "Nešlo by to nějak ozdravit?" Ne, nešlo! Pokud mají být mečíky krásné, musí být především zdravé, to platí u květin stejně jako u lidí. Můžete dělat osvětu, psát články, je to jen házení hrachu na stěnu. Členové dělají, že tomu nerozumí. A na vině jsou hlavně pánové Mimránek a Chmelík, kteří ve zpravodaji opakovaně otiskují různé naivní rady na ozdravování virozních mečíků. Je to jednání trestuhodné, členové tomu věří a důsledkem je stále se zvyšující šíření viroz mezi pěstiteli.

Nejhůře, řekl bych přímo katastrofálně dopadly semenáče a novinky kolegy Šarana. 9 z 10 jsem okamžitě likvidoval. Špatně a pomalu rostly, trpěly bazickými chorobami (Briketa, Crazy Idea). Většinou tvoří přízemní růžici listů s krátkým stonkem nevhodným k řezu. Když chcete klas umístit do vázy, musíte řezat u země a tím rostlinu prakticky zlikvidovat. Silver Night a Bambi silná degenerace s krátkými, často křivými klasy. Ovšem největší a nejčastější vadou u jeho semenáčů je křivení stonků.

Vpředu je krásné esíčko semenáče 26/10 (Lotta) a za ním 43/10, od kterého jsem měl 4 hlízy, kvetly v různou dobu, ale stonek byl vždy takto křivý.

A toto je semenáč 39/10. Měl jsem 2 hlízy a obě dopadly stejně. Obdobně křivé byly i 8/11 a částečně 15/10. A není možné tvrdit, že na vině jsou horší pěstitelské podmínky, protože zároveň a jen o kousek dál mi kvetly Remus, Star Performer, Subreta, Domina, Crowning Glory, Fireball II, Barborka, Superlativ a další, všechny se stonky krásně rovnými. Chyba není v horších podmínkách, ale v semenáčích samotných, tyto výstavní hvězdy vypěstované na Hané mají nulovou plasticitu a u mne rychle pohasínají. Pokud se dostanou do horších půdních a klimatických podmínek okamžitě se projeví jejich choulostivost a zhýčkanost.

Jako reakce na tento článek mi přicházejí informace i od jiných pěstitelů s podobnými zkušenostmi. Takto například vykvétá Santa Maria v těžké hlinitojílovité půdě na Rychnovsku. Na tomto místě musím zdůraznit fakt, že na vině není neumění či chybné postupy nás pěstitelů, ale nesolidnost velkopěstitelů, kteří tyto absolutně neověřené a neotestované novinky uvádějí na trh za drahý peníz. Od odrůdy Silver Night jsem vysadil 6 velkých hlíz a nesklidil ani jediný klas. Všechny byly křivé, rozházené, kratičké s 12 -15 puky, většinou ještě horší než S. Maria na obrázku.

Obracím na pozitivnější stránku a už se budu věnovat jen těm odrůdám, které mi letos udělaly radost.

1. Barborka (Rýpar 08). Absolutní spolehlivost. Z velké hlízy dává dva výstavní klasy a vůbec nevadí, že občas nemá úplně dokonalou stavbu. Tržně je tato námitka bezvýznamná. Sázím ji ve 3 termínech a tak mi kvete postupně po celou sezonu, horko, nehorko, z každé hlízy je vždy kvalitní prodejný klas.

2. Dandy  (Rýpar 10). Stále skvělý, není co dodat k loňské pochvale.

3. Abraxas II  (Rýpar 12). V letošních podmínkách vyhořelo hodně modráků a vůbec nejvíc mne zklamal Chlem, kterému zasychaly konce klasů, takže jsem snad ani jeden slušný neuřezal. Abraxas si však udržel vitalitu a horko mu skoro vůbec nevadilo.

4. Pathos  (Rýpar 15). Klasický exot se stříkaným okem, ale s dlouhým klasem i přes 80 cm a přitom perfektním dvouřadem. Úchvatná množivost, F 1 dvakrát podtržená. Na výstavách bodoval už jako semenáč i jako kultivar.

5. Peklo (Rýpar 15). Tato moje novinka vám žádné vázy na výstavách nepřinese, ale v tržnici bude králem.  Úchvatná kombinace barev, které žádný zákazník neodolá. Nemám v úmyslu v toptenu uvádět jen soutěžní kultivary, protože nešlechtím pro 10 vystavovatelů, ale pro 10 tisíc běžných zahrádkářů a ty obyčejná soutěžní růžovka (Lady Lucille) nezajímá.

6. Crowning Glory  (Hartline 06). Krásně rovný, dlouhý klas v citronové barvě, konkurent Dominy. Potřeboval by jen trošku větší květ na tak dlouhý klas, aby nákvět byl monumentální jako u O. S. Beauty.

7. Regent  (Domský 13). Podle mého názoru nejlepší semenáč kolegy Domského. Vyniká sytostí barvy, výstavními parametry a dobrým zdravotním stavem. Skvělá náhrada za Regency.

8. Rajathos  (Belička 11). A toto je zase nejlepší semenáč kolegy Beličky, který prošel mojí rukou. Podstatně vylepšený Ráj srdce s dokonalejší stavbou a lépe vybarveným okem.

9. Domina  (Rýpar 13). Letos opět dala nádherné výstavní klasy, které mi vykvetly teprve před několika dny. Vyniká stavbou, zelenkavým odstínem citronové a hlavně širším nákvětem než C. Glory.

10. Subreta (Rýpar 13). Monumentální klasy ve sněhově bílé barvě délky až 90 cm. Velmi zdravá a spolehlivá. Kytice do hal a velkých prostorů.

Lavička náhradníků: Star Performer, Samba, Patricia Ann, Barnabáš, Amethyst, Najáda, Býčí krev.